Kostki Smoothie Jagodowe Antyoksydacyjne

Daj swojemu smoothie lepki zastrzyk rubinowoczerwonego dobra z tymi naszymi naturalnymi DIY przeciwutleniaczami jagodowymi w kostkach, które możesz zrobić w domu.

W zeszłym tygodniu, podzieliłam się moimi kostkami Vitamin C Smoothie Cubes. TON z was oszalał na ich punkcie i to uczyniło mój dzień! Teraz, chcę rozwinąć ten hack i pomóc Ci wzmocnić Twoje smoothie z domowej roboty kostkami smoothie używając przeciwutleniaczy, które są oparte na roślinach. Będą to nasze "Forever Young Smoothie Cubes".

Jednymi z najbardziej żywych owoców i warzyw są buraki o rubinowym odcieniu, granaty, żurawiny, truskawki i wiśnie. Ich piękne kolory pochodzą z bycia bogatym w przeciwutleniacze, które są niezbędne dla nas starzenia się z większą gracją. (a ja potrzebuję wszelkiej pomocy, jaką mogę teraz uzyskać!)

Czy antyoksydanty pomagają naszemu ciału?

Absolutnie! Antyoksydanty pomagają chronić przed chorobami i schorzeniami poprzez przeciwdziałanie lub ochronę komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Wolne rodniki są toksycznymi produktami ubocznymi utleniania i uszkadzają zdrowe, żywe komórki poprzez tworzenie "stresu oksydacyjnego".

Czy wiesz, że jasne owoce i warzywa w kolorze klejnotu są bogate w przeciwutleniacz, antocyjan. Ten przeciwutleniacz nadaje tym produktom ich wspaniały kolor i może pomóc poprawić wzrok, zmniejszyć stan zapalny, zapobiec niektórym nowotworom, obniżyć ciśnienie krwi i chronić wątrobę.

National Cancer Institute szacuje, że 95% dorosłych nie spożywa wystarczającej ilości czerwonych i pomarańczowych warzyw. To prawie WSZYSCY z nas! Zmieńmy tę statystykę już teraz! Dodanie nawet tylko jednego czerwonego owocu lub warzywa do swojego dnia jest korzystne.

Z tego powodu, te kostki Antioxidant Berry Smoothie Cubes mogą pomóc Ci zrobić właśnie to - zmiksuj wszystko i zamroź koncentrat, aby dodać do codziennego smoothie.

Moc przeciwutleniaczy: Buraki

Buraki są nieco inne niż ich antocyjanowe odpowiedniki. Zawierają betalainę, fitonutrient (phyto = roślina), który zwalcza choroby i stany zapalne.

Wykazano, że betalaina jest potężnym detoksykatorem fazy II w organizmie. Zaczepia się na toksynach i umożliwia organizmowi ich wypłukanie.

Oprócz folianów, buraki zawierają żelazo, potas, miedź, mangan, magnez, fosfor oraz witaminy B6 i C. Wykazano, że błonnik zawarty w burakach jest dodatkowo korzystny dla układu trawiennego. Podsumowując: powinieneś jeść (lub miksować!) buraki regularnie.

Jagody, czereśnie i granaty

Jagody są jednym z najlepszych źródeł antocyjanów. Wibrujące lub ciemne fiolety, fuksje, czerwienie i pomarańcze są pełne tych słodkich, soczystych owoców. Oto kilka z nich, które wykorzystujemy w kostkach....

Truskawki są bardzo bogate w witaminę C i mogą nawet pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu i podnieść poziom dobrego cholesterolu.

Żurawina jest jednym z naturalnych superfoods o najwyższym stężeniu przeciwutleniaczy. Mają niską zawartość cukru i kalorii, są bogate w błonnik i pomagają obniżyć poziom cukru we krwi. Żurawina pomaga chronić drogi moczowe, ponieważ zapobiega przyleganiu bakterii E.coli do ścian dróg moczowych. Przeciwutleniacze zawarte w żurawinie zapewniają korzyści przeciwzapalne w przypadku UTI i innych dolegliwości.

Czereśnie są jednym z moich ulubionych letnich owoców! Antyoksydanty zawarte w czereśniach zapewniają wiele z tych samych korzyści wymienionych powyżej. Szczególną rzeczą w czereśniach jest to, że są one naturalnym źródłem melatoniny, hormonu, który pomaga regulować naturalny rytm okołodobowy organizmu. Czereśnie mają właściwości przeciwzapalne, mogą poprawiać pamięć i regulować poziom cukru we krwi.

Granaty pochodzą z dzisiejszego Iranu i Indii i są jednym z największych źródeł ochronnych przeciwutleniaczy w całym królestwie roślin. Badania wykazują, że picie 100% soku z granatów może pomóc w ochronie przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera i chorobami układu krążenia, takimi jak miażdżyca (stwardnienie tętnic). Granat ma trzy (trzy!!!!) razy więcej antyoksydantów niż czerwone wino i zielona herbata.

Jak zawijamy to i nurkować do rzeczywistego przepisu, chcę tylko, aby upewnić się, że rozumiesz, jak korzystne te kostki smoothie są dla Twojego ciała. Zamiast kupować suplementy, zamień swoją kuchnię w FARM-acy i baw się dobrze, robiąc to! Naprawdę mam nadzieję, że spodoba Ci się ten przepis...

SKŁADNIKI

  • 1 filiżanka wydrylowanych czereśni, słodkich lub tartych
  • 1 filiżanka truskawek, odszypułkowanych i pokrojonych (można zastąpić malinami)
  • 1 średni surowy lub gotowany burak, obrany i grubo posiekany
  • 1 filiżanka surowej żurawiny*.
  • 8 uncji butelki 100% soku z granatów

INSTRUKCJA:

  1. Umieść składniki w blenderze w podanej kolejności. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Wlać płyn do dwóch standardowych 16-dołkowych foremek na kostki lodu. (Każdy otwór mieści około 2 łyżki stołowe płynu).
  3. Zamrażać do uzyskania stałej konsystencji. Wyjąć z foremek i przechowywać w szczelnym, nadającym się do zamrażania pojemniku przez okres do kilku miesięcy.
  4. Aby użyć 4 kostek lodu, zastąp nimi 1/2-1 filiżankę owoców w ulubionym przepisie na smoothie.

UWAGI

1/2 szklanki 100% niesłodzonego soku żurawinowego.

JAK UŻYWAĆ KOSTEK DO SMOOTHIE JAGODOWEGO Z ANTYOKSYDANTAMI

  1. Dodaj je do dowolnego przepisu na smoothie, który już przygotowujesz, aby uzyskać zastrzyk antyoksydantów i cierpki smak jagód.
  2. Stwórz zupełnie nowe smoothie, używając ich jako bazy. Polecam łączenie ich z pomarańczami lub bananami, bo naprawdę dobrze uzupełniają ich smak.
  3. Znajdź przepisy, które zawierają czereśnie, jagody, buraki lub granaty i zamień je na kilka kostek smoothie. Oto kilka przepisów, z których ja bym skorzystała:
    Cranberry Kale Cooler
    Jagodowy Smoothie Szpinakowy
    Cherry Pineapple Smoothie Bowl
  4. Dodaj je do waniliowego shake'a proteinowego, aby dodać trochę świeżej roślinnej dobroci.