Bananowe Smoothie z awokado

W 2013 roku wymyśliłam to awokado bananowe smoothie jako sposób na zwiększenie mojego spożycia zdrowych tłuszczów. Do dziś pozostaje ulubionym, ponieważ jest gęste, kremowe i po prostu pyszne. To smoothie jest pełne zdrowych tłuszczów, które zahamują Twój apetyt, a także odżywią Twoją skórę. Jeśli lubisz kremowe smoothie, to powinna być Twoja następna mieszanka!

Korzyści płynące z bananowego smoothie z awokado

Po prostu wyjdę od razu i przyznam, że uwielbiam awokado (na długo przed tym, jak stało się trendem na IG). Jestem kalifornijską dziewczyną mieszkającą na Florydzie. Awokado jest główną częścią mojej diety. Guacamole to mój język miłości i nie boję się o tym krzyczeć. Ale awokado jest dobre do innych rzeczy niż dip do chipsów.

Awokado to coś więcej niż tylko ładna buzia...

Czy wiesz, że awokado zawiera więcej potasu niż banany? Szalone, prawda? Potas jest niezbędny dla zdrowia serca. Dieta bogata w awokado może również pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów dzięki zdrowym dla serca tłuszczom jednonienasyconym.

1 porcja awokado zawiera 7 gramów błonnika, który jest ważnym elementem każdej zdrowej diety. Dostarczając odpowiednią ilość błonnika, dbamy o to, aby nasz przewód pokarmowy pozostał zdrowy. Działa on nawet jak mała szczoteczka do czyszczenia, aby utrzymać wszystko w dobrym stanie. Połączenie zdrowych tłuszczów i błonnika pomaga również utrzymać uczucie sytości na dłużej po jedzeniu. Przygotuj się więc na pyszne i pożywne bananowe smoothie z awokado!

Zrównoważone smoothie bananowe

Wiem, że wiele osób albo kocha, albo nienawidzi bananów... wydaje się, że nie ma środka, jeśli chodzi o ten owoc. A jednak błyszczą w tym smoothie, dodając tylko tyle słodyczy, by zrównoważyć awokado. Zawierają również antyoksydanty i foliany, które utrzymują nas w zdrowiu i dodają energii.

Zamienniki bananowego smoothie z awokado

Jeśli banany nie są Twoim ulubionym owocem, zamień je na 1/2 filiżanki mango lub 1/2 filiżanki brzoskwiń. Możesz użyć każdej odmiany awokado, jaką znajdziesz, wiedz tylko, że jeśli będziesz się starać, możesz potrzebować 1/4 awokado zamiast połowy. Jeśli jesteś ze szpinaku, każdy zielony liść może być zamieniony.

Jak przechowywać awokado

Wiem, że czujesz mnie na tym jednym. Kupujesz torbę niedojrzałych awokado i wydaje się, że nigdy nie dojrzewają, aż BAM! dojrzewają wszystkie na raz. To więcej niż możesz zjeść na raz. Co robić? Awokado to owoc, który wyjątkowo dobrze się mrozi, prawdopodobnie ze względu na zdrowe tłuszcze. (Po zamrożeniu można z nich przygotować smaczne awokado-bananowe smoothie, takie jak to poniżej)

Zamroź awokado na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym, a następnie przełóż do torebek odpornych na zamrażanie lub innych hermetycznych pojemników. Zamrożone awokado będzie można przechowywać do sześciu miesięcy lub dłużej w głębokiej zamrażarce, albo kilka miesięcy w zwykłej zamrażarce.

Gdy awokado wystarczająco dojrzeje, można je również umieścić bezpośrednio w lodówce, gdzie zachowają swoje właściwości przez kilka dni dłużej. Niedojrzałe awokado może być również przechowywane w lodówce i wyłożone na blat, aby dojrzewało w temperaturze pokojowej. Podczas gdy awokado w temperaturze pokojowej może być użyte w tym awokado bananowym smoothie, myślę, że mrożone dodaje trochę więcej do tej mieszanki.

Jak zrobić kremowe smoothie

Nie lubię mieszać naszych zielonych smoothie z produktami mlecznymi. Chociaż wolę tego nie robić, to jest to całkowicie w porządku, aby robić to, co najlepiej pasuje do Twojego stylu życia.

To powiedziawszy, istnieje wiele sposobów na to, by zrobić kremowe smoothie z wykorzystaniem owoców i warzyw. Jeśli zbyt płynne smoothie spowodowało w przeszłości #smoothiefail, to miej pod ręką którąś z tych opcji, aby dodać ją do swojej następnej mieszanki:

  • Awokado - tyle kremowej konsystencji z avos, nie wspominając o zdrowych tłuszczach;awokado również zagęszcza smoothie, a także zamienia twoje smoothie w zamiennik posiłku.
  • Mango - mango jest naprawdę kremowe i gęste, więc nie potrzebujesz go zbyt wiele - nawet ćwierć lub pół filiżanki wystarczy, aby uzyskać kremowe smoothie.
  • Banan - ten produkt jest oczywisty, ale i tak dodaję go do listy. To awokado banan smoothie po prostu nie byłoby takie samo bez banana!
  • Mleko kokosowe - zamień płynną bazę w swoim smoothie na odrobinę mleka kokosowego; wysoka (zdrowa) zawartość tłuszczu dodaje mnóstwo kremowej konsystencji.
  • Orzechy, nasiona i masła - orzechy i nasiona, zwłaszcza nerkowce i serca konopi, czy to zmiksowane w całości, czy w postaci "masła" dodadzą mega kremowej konsystencji, a także zastrzyk białka i witaminy E.
  • Białko w proszku - dodaj białko w proszku pochodzenia roślinnego, aby zagęścić smoothie i nadać mu ekstra kremową konsystencję.
  • Olej MCT - średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w rafinowanym oleju kokosowym to świetny sposób na szybki zastrzyk energii, ale dodanie 1-2 łyżek stołowych sprawi, że smoothie będzie naprawdę kremowe.