Lodówka to podstawowe narzędzie służące do przechowywania produktów spożywczych. Wbrew pozorom korzystanie z niej wymaga odrobiny zdrowego rozsądku, a dokładniej odpowiedniego rozłożenia produktów umieszczanych w lodówce. Właściwe przechowywanie żywności to gwarancja świeżości oraz dobrej jakości poszczególnych produktów.
Jak rozmieszczać żywność w lodówce?
Prawidłowe rozłożenie produktów w lodówce sprawia, że długo zachowują świeżość, poza tym nie przejmują innych zapachów.
Na górnej półce najlepiej umieszczać dżemy, powidła, marmoladę, mleko, kefiry i jogurty. Jest tam optymalna temperatura dla tego typu produktów. Na niższych półkach zazwyczaj jest chłodniej, a to może sprzyjać rozwijaniu się szkodliwych dla zdrowia bakterii gnilnych. Wyższe temperatury sprzyjają natomiast dobrym bakteriom kwaszącym.
Środkową półkę najlepiej przeznaczyć na produkty o krótkim terminie przydatności do spożycia, czego przykładem może być biały ser, twarożek czy pokrojona wędlina. Produkty tego typu można przechowywać do kilku dni, kierując się przede wszystkim terminem przydatności do spożycia.
Na środkowej półce można umieszczać także garnki z zupą, oczywiście szczelnie przykryte.
W dolnych szufladach temperatura plasuje się w okolicach 10 stopni Celsjusza, jest tam też znaczna wilgotność, dlatego też warto tu umieszczać warzywa i owoce – te mniej trwałe można przechowywać do trzech dni, natomiast o dłuższej przydatności do spożycia nieco dłużej. Jeśli są to warzywa w opakowaniach, należy zadbać o to, aby opakowanie nie było szczelne – konieczny jest przepływ powietrza, który zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych azotynów.
W dolnych szufladach można także przechowywać twarde sery w pojemnikach.
Boczne półki najlepiej przeznaczyć na przechowywanie oleju roślinnego w szklanych opakowaniach, tutaj można także umieścić słoiki z przetworami, chrzan, soki w kartonach oraz butelki z sosami. Na drzwiach zazwyczaj znajduje się miejsce na jajka – można je przechowywać do trzech tygodni, koniecznie nieumyte.
Pamiętaj!
Gotową żywność można przechowywać do trzech dni. Zamrażać wolno produkty, które po rozmrożeniu będą poddawane obróbce termicznej – wysokie temperatury skutecznie niszczą niebezpieczne drobnoustroje. Rozmrożonej żywności nie należy zamrażać ponownie. Potraw gotowanych lub przetworzonych nie powinno się przechowywać obok produktów surowych.
Opakowania do żywności
Powietrze w lodówce jest suche, dlatego też większość produktów należy przechowywać w opakowaniach – najlepsze są specjalne pojemniki, pergamin, folia plastikowa lub aluminiowa. Pamiętaj jednak, że plastik słabo przepuszcza parę wodną, czego efektem może być pleśń – jest to rozwiązanie wyłącznie na krótki czas.