Przepisy na zdrowe soki i dania z warzyw i owoców przy użyciu wyciskarki do soków

Obecnie media i osoby publiczne zachęcają nas do tego, by prowadzić zdrowy tryb życia. Jak się jednak okazuje człowiek przeciętny zupełnie nie zdaje sobie sprawy z tego na czym takie właśnie odżywianie polega. Nie od dziś wiadomo, że jedzenie jest nie tylko niezbędne do tego by żyć, ale jest to również dla wielu szansa na pewien rodzaj przyjemności, ponieważ jedzenie działa na nasz wzrok, węch oraz smak.

Tylko od nas samych zależy na jakie produkty będziemy się decydować i jaki mają wpływ na nasze życie. Czy będą dostarczać przyjemności w momencie ich spożywania, gdy także nasz organizm będzie dalej z nich mógł korzystać. Jeśli spożywamy świeże soki z wyciskarki to tak naprawdę dostarczymy do organizmu cenne składniki dla zdrowia naszych paznokci, włosów i skóry. Będziemy mogli cieszyć się zdrowym wyglądem.

Nie należy także zapominać o tym, że dobrze dobrana dieta powinna mieć również odpowiednią jakość kalorii, tak by w ciągu dnia nasz organizm miał moc do tego, by normalnie funkcjonować. Ilość kalorii dopasowana musi zostać do stylu życia konkretnego człowieka. Podstawą zdrowego żywienia jest dostarczenie do organizmu niezbędnych składników odżywczych.

Świeży sok warzywny

Soki warzywne nie są tak bardzo popularne w naszym kraju jak owocowe, a to tak naprawdę błąd, ponieważ dostarczają nam wiele substancji między innymi magnez i potas.

Wystarczy przygotować sobie sok z takich składników jak: 1 seler naciowy 2 pomidory 1 limonka 1 marchew Pomidor sparzony oraz obrany, limonka obrana, do tego marchew i seler.

Wszystkie składniki umieszczamy w wyciskarce i czekamy na efekt jej pracy. tak przygotowany sok można delikatnie posolić.

Szybkie gazpacho

Dzięki wyciskarce z funkcją homogenizacji można przygotowywać gazpacho w kilka chwil. Nawet jeśli pojawić się będą niespodziewani goście będzie można takie coś przygotować.

Konieczne będą tylko wszystkie składniki, ale są to raczej takie produkty, które najczęściej mamy pod ręką. 4 pomidory 3 pęczki świeżej natki pietruszki 1 czerwona papryka 1 ogórek 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 marchew 1 łodyga selera naciowego sos winegret sól i pieprz do smaku kruszony lód świeża bazylia

Pomidory należy sparzyć, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Czosnek i cebulę obieramy. Wszystko miksujemy z sosem winegret i doprawiamy. Wlewamy na pokruszony lód do misek, sypiemy świeżymi listkami bazylii.

Makaron z sosem bolońskim

Sprzęt daje nam możliwość przygotowania również sosu bolońskiego. 400 gr mięsa wołowego 4 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchew 2 łyżki oliwy makaron spaghetti

Gotujemy makaron al dente i w tym czasie przygotowujemy sos.

Mięso mielimy na świeżo, do tego również oliwa i pomidory z których usuwamy skórkę.

Kolejne składniki dodajemy do sosu i doprawiamy.