Zanim będziemy się brali za wyciskanie soków z warzyw czy owoców warto znać kilka zasad, które dotyczą ich przygotowywania. Dzięki temu łatwiej będzie nam przygotować taki sok, który smakowo będzie doskonały.
Jak kupować owoce i warzywa?
Oczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie kupowanie owoców sezonowych. Wtedy można mieć pewność, że mają one wszystkie cenne wartości. Trzeba pamiętać, że owoce, które są kupowane poza sezonem są sprowadzone z dalekich krajów. to będzie oznaczać, że zbiera się je w momencie, gdy są one niedojrzałe i co za tym idzie barwa i smak będą gorsze.
Skoro mówimy o tym właśnie wybierając owoce trzeba będzie polegać na swoich zmysłach. To zawsze najlepsze dostępne rozwiązanie. Owoce, które są dojrzałe na pewno będą miały piękny, naturalny zapach. Jednocześnie trzeba uważać na owoce, które nie wyglądają naturalnie. To znak, że jeśli się wyróżniają to na pewno nie będzie dobry wybór. Jeśli mamy owoc, który wygląd naturalnie, nie wyróżnia się spośród innych to zawsze najlepsze dostępne rozwiązanie na jakie będzie się można zdecydować.
Dodatkowo musimy pamiętać, że takie owoce obecnie dostępne są już mocno zróżnicowane, ponieważ w naszym kraju sprowadza się wiele różnorakich owoców. Na pewno wybierajmy takie, które są świeże, nie mają żadnych obić czy też otarć, ponieważ to również będzie niebezpieczne, ponieważ mogą się one psuć. Kupujemy te owoce, które są sprzedawane luzem, ponieważ wtedy nie trzeba się obawiać, że będą w składzie tych owoców jakieś takie, które już zaczynają się psuć. Nie da się w zbiorczym opakowaniu sprawdzić tego wszystkiego co tam się znajduje.
Jak przygotować owoce i warzywa do wyciskania?
Wszystkie owoce należy bardzo dokładnie myć. Używamy do tego wody letniej. Nie powinna być ani za gorąca ani nadmiernie zimna. Myjąc owoce i warzywa sprawdzamy czy nie zostały jakieś resztki brudu takiego jak ziemia czy inne zanieczyszczenia, które mogą nam zepsuć smak. Owoce, które mają niejadalną skórę czy też pestki na pewno trzeba dokładnie obrać i usunąć te pestki. Najlepiej takie świeże owoce jak najszybciej przerobić na sok.
Właściwości świeżych soków
Świeżo wyciskane soki mają wiele wartości odżywczych. Zawsze w surowych owocach i warzywach składniki są znaczenie łatwiej przyswajalne przez nasz organizm, będzie to więc szybka witaminowa bomba dla naszego organizmu, która będzie dużo lepsza niż te soki, które znajdziemy na sklepowych półkach, w których tych wartości niestety będzie brakować, ze względu na proces pasteryzacji.