Zalety jogurtów naturalnych

Jogurt naturalny to bez wątpienia jeden z najzdrowszych produktów w naszej kuchni. Jest on źródłem:

- wapnia (180 mg/ 100 g produktu),

- białka (ok. 5 g/ 100 g produktu),

- żelaza,

- magnezu,

- potasu,

- choliny,

- kwasu foliowego,

- witaminy A oraz K.

A wszystko to w formie lekkostrawnego produktu o niskiej zawartości kalorycznej. Spożywanie jogurtów naturalnych ma doskonały wpływ na nasze kości, zęby, paznokcie, skórę, a także na syntezę niektórych witamin w naszym organizmie. Produkt ten jest polecany wszystkim tym, którzy walczą ze zbędnymi kilogramami.

bakterie jogurtowe

Kolejnym wyróżnikiem jogurtów naturalnych spośród innych produktów jest obecność bakterii z rodziny Lactobacillus, które korzystnie wpływają na mikrośrodowisko jelit. Co więcej, jogurt naturalny, dzięki procesowi fermentacji, może być spożywany nawet przez osoby, które muszą wykluczać laktozę ze swojej diety. Ponadto, jogurt posiada więcej łatwo przyswajalnego wapnia, który jest odpowiedzialny nie tylko za zdrowie naszych kości, ale również za prawidłowy proces krzepnięcia krwi czy też pracę mięśni. Produkt ten jest zalecany szczególnie sportowcom.

Jogurt naturalny

Jogurt wspomaga pracę jelit

Współcześnie, coraz więcej osób cierpi na zespół nieszczelnego jelita. A wszystko przez zaburzenia równowagi flory bakteryjnej, stres i niewłaściwą dietę. Jakie są tego efekty?

Podrażniona skóra, bezsenność, ciągłe uczucie zmęczenia, bóle głowy i podatność na różne infekcje. Ponadto, nieszczelność jelit powoduje osłabienie układu odpornościowego z większą skłonnością do autoimmunizacji. Widząc jak ważne jest utrzymanie odpowiedniej flory bakteryjnej jelit powinniśmy każdego dnia sięgać po jogurt naturalny. Dzięki temu zapomnimy o ciągłych bólach głowy i ogromnym zmęczeniu.

Należy pamiętać, że jogurt naturalny nie jest tym samym, co jogurt owocowy, w którym gości duża ilość cukru i różnego rodzaju barwników lub aromatów. Jeśli lubimy jogurty owocowe powinniśmy robić je samodzielnie, np. przy pomocy profesjonalnych jogurtownic.

Jogurtownica

Aby stworzyć pyszny jogurt własnej roboty należy użyć mleka i kilku łyżek jogurtu naturalnego lub odpowiednio spreparowanych bakterii fermentujących. Jogurtownica zapewni właściwe warunki do zakwaszenia jogurtu (40 stopni Celsjusza). Po upływie 6-10 godzin inkubacji jogurtu będziemy mogli cieszyć się jego smakiem i doskonałymi wartościami odżywczymi.

Jogurtownica jest niewielkim urządzeniem, dlatego nie musisz się martwić, że nie masz miejsca na kolejny sprzęt w swojej kuchni. Niewielkie urządzenie może pomóc Ci w przygotowaniu pysznych jogurtów, zarówno na bazie mleka krowiego jak i roślinnego (migdałowego, sojowego czy kokosowego). Jogurtownica pozwala nam stworzyć doskonałą bazę pod wyśmienite jogurty owocowe o super naturalnym składzie.